Att mobilkameran kan vara kommunikatörens räddare i nöden vet vi redan. Men för att fota som ett riktigt proffs med den smarta lilla apparaten finns det ett och annat att tänka på. När du lär dig att bemästra fler funktioner får du större förståelse för hur din mobilkamera fungerar och hur bilderna kan bli som du vill ha dem. Här får du några av våra smartaste tips för proffsiga mobilbilder.

6 knep för bättre mobilbilder

Putsa linsen

En förutsättning för att ta en bra bild är en ren kameralins. Kom ihåg att torka av linsen med tröjan innan du fotar så slipper du överraskas av suddiga och fläckiga bilder.

Justera ljuset innan du tar bilden

En funktion som är lätt att missa är att man kan justera exponeringen manuellt innan man tar bilden istället för att spara det till redigeringen. Den gula rutan som markerar fokus har en liten solsymbol till höger, genom att dra den uppåt eller nedåt kan du justera exponeringen och i förväg rädda en bild som annars hade blivit för mörk eller för ljus.
reglera-ljus

Håll koll på HDR

När mobilkamerans HDR-funktion är påslagen tar kameran automatiskt två bilder med olika exponeringar och sätter ihop dem till en enda bild. På så sätt kan HDR-funktionen ge bilder med bättre ljus och högre kontraster, eller fånga upp mer ljus i en mörk miljö. Men ibland stjälper HDR snarare än hjälper beroende på vilket ljus och vilka färger man vill lyfta fram. Undvik att använda HDR-inställningen vid utmanande ljusförhållanden. Tänk också på att vara stadig på handen och se till att motivet inte rör på sig, annars kan bilden bli suddig.

Använd rutnätet

En horisontlinje, en tavla som hänger på väggen eller ett hustak blir snyggare om linjerna är helt vågräta, och inte bara nästan. Du kan alltid räta upp en bild i efterhand, men då riskerar du att behöva beskära bort onödigt mycket av bilden. I mobilkameran finns ett rutnät som du kan slå på och använda för att få raka linjer och snygga vinklar direkt när du fotar.
stodlinjer

Blixtra i rätt sammanhang

Mobilkamerans blixt fungerar dåligt i mörka miljöer eftersom den har kort räckvidd och ger ett kallt ljus. Om du fotar i en mörk miljö är det bättre att försöka ordna en extern ljuskälla som kan lysa upp motivet. Om du fotar i väldigt skarpt ljus, eller i motljus, kan blixten däremot användas för att lätta upp och jämna ut skuggor. Här har vi tagit en bild utan blixt och en bild med blixt när vi fotade i starkt dagsljus.
fota-med-blixt

Undvik vidvinkel-blurr

När du fotar människor är det bra om de befinner sig i mitten på bilden. Om de placeras för långt ut kan de smetas ut och ändra form lite eftersom mobilkameran har ett visst vidvinkelobjektiv.

Summan av kamerakardemumman är helt enkelt: lägg lite tid på att kolla upp och lära dig vilka inställningar och funktioner din mobilkamera har. Det ger dig mer kontroll över ditt fotande. Men för att ta proffsiga bilder som fungerar i din kommunikation behöver du förstås vara kreativ och strategisk också. Motiv, ljus, färger och vinklar är det som bygger bilden.