Episerver 9 skiljer sig en hel del från de tidigare versionerna. Att uppgradera till ett nytt publiceringsverktyg är en tidskrävande och kostsam process, därför är det viktigt att det blir rätt från början. Vi har samlat några smarta tips.

Vi tog ett snack med vår konsult Jonas Lindquist som har erfarenhet av att kravställa och arbeta med Episerver 9 tillsammans med sina kunder. Vad är speciellt med den här versionen? Vad ska man tänka på? Jonas har koll.

– I kravställningen av ett cms behöver man ha koll både på användarnas behov och vilka krav som bör ställas på redaktörsgränssnittet. Där har webbredaktören en viktig roll att spela, berättar Jonas.

Vad behöver då kravställas egentligen?

I Episerver 9 och senare versioner är cms:et är uppbyggt av block, det vill säga innehållsmoduler med olika egenskaper som kan återanvändas över hela sajten. I grundinstallationen finns en hel del funktionalitet på plats som standard, men mycket behöver anpassas och utvecklas för att få en installation som passar den egna sajten och organisationen.

”Man kan lätt tro att vissa saker är självklara, men även om webbyrån är duktig gäller det att tänka igenom detaljerna som beställare av cms:et.”
Jonas Lindquist

– Man kan lätt tro att vissa saker är självklara, men även om webbyrån är duktig gäller det att tänka igenom detaljerna som beställare av cms:et. Hur många rubriknivåer behövs? Vilka stylingalternativ ska finnas i editorn för citat, checklistor och andra typografiska element? Hur ska bildpuffar flöda om för mindre skärmar? Det är saker som är viktiga att tänka på, säger Jonas.

Tre saker man bör tänka på i kravställningen:

1. Sätt upp tydliga ramar

Ofta är det först när man provar att lägga in skarp copy som det blir tydligt vad som egentligen fungerar. Även om allt sett kanon ut i designskisserna, så är det en annan femma när mallar och innehållsytor testskjuts på riktigt innehåll. Det är därför en fördel för både beställare och leverantör om man tidigt i projektet är överens om ramarna. Vilka ändringar ingår i leveransen och vad blir extra utvecklingskostnader?

2. Färdiga mallar vs frihet för redaktören

En bra start är att fundera över hur hårt mallat cms:et ska vara. Med hjälp av blocken i Episerver 9 finns stora möjligheter att jobba flexibelt med innehållet. Det passar erfarna redaktörer som då kan bygga upp sidorna med stor frihet. Är det däremot personer som inte har så stor kunskap i Episerver som ska publicera kan det vara bättre att sätta upp sidtyper där innehållsytorna är mer låsta så risken att göra fel blir mindre. Tänk igenom hur organisationen ser ut och vilka som kommer att jobba i cms:et.

3. Håll koll på blocken

Blocken i Episerver har flera användningsområden, ibland behöver man använda dem som ”behållare” för andra block. Men håll koll så inte utvecklarna frestas att bygga för djupa nivåer. Risken är då att det blir en djungel för redaktörerna att hitta fram till rätt innehållsyta för att kunna redigera. Ofta blir det ett stort antal block, så det är även en bra idé att sätta en namnstandard redan i kravställningen, och att organisera blockbiblioteket så att det blir lätt att hitta för redaktörerna.

Vill du lära dig mer?

Vi gillar att dela med oss av kunskap och insikter. Här har vi samlat ett gäng tips som kan vara till hjälp i vardagen som digital kommunikatör. Ta del av dem du med.