Artiklar

Tips på redigeringsprogram.


Datum
  • 2020-02-26

Här tipsar Michael Steinberg, fotograf med över 20 års erfarenhet, om olika bildredigeringsprogram som inte kostar skjortan. För både nybörjare och proffs.

Låt behoven styra

För att veta vilket redigeringsprogram som passar dig bäst är det bra att ta avstamp i vilken typ av fotojobb du i regel brukar göra. Finns det utrymme att lägga ner tid på både fotografering och redigering kan det vara bra att investera i en liten dyrare kamera och mer avancerat redigeringsprogram. Måste det gå snabbt kan mobilen och en bra app för att redigera foton vara tillräckligt effektivt.

Redigeringsappar för mobilen

  • Redigeringsappen Snapseed – är den bästa appen att börja med när du ska redigera på mobilen. Den har en massa avancerade inställningar så att du enkelt kan redigera dina bilder som exempelvis att räta upp arkitektur, lägga till text och välja rätt format till sociala medier. Snapseed har även en magic wand som redigerar bilden automatiskt och går att fotografera med. Appen är dessutom gratis!
  • Kamera appen Halide – gör att du kan fotografera i råformat (RAW). Här får du möjlighet att nyttja din mobilkameras fulla potential och ta bilder med högre kvalitet. När du väljer att fota i RAW-format finns det mycket mer information i bilden än när du fotar i JPEG-format, vilket blir synligt i färgerna och själva kvalitén av bilden. Det blir en skarpare och klarare bild kan man säga. Fotar du i RAW-format kan du alltid ”rädda” en för mörkt tagen bild och ljusa upp den i efterhand. Halide-appen kostar cirka 60 kr.

Redigeringsprogram för dator

  • Luminar 4 är ett alternativ och komplement till Photoshop. Dess AI kan hjälpa dig med allt från att välja rätt toning och exponering till att byta ut himmel. Den kan även urskilja människor från exempelvis statyer. Med hjälp av AI i Luminar 4 kan du snabbt arbeta dig igenom bilder med samma typ av redigering. Programmet kostar cirka 900 kr.
  • Affinity photo är det program som mest liknar och konkurrerar med Photoshop. Här fixar du alla detaljerna i bilden precis som med Photoshop, skillnaden är att du betalar en engångskostnad på cirka 600 kr. Det går även att prova programmet i 30 dagar innan man betalar.
  • Canva – är ett allround program för all typ av grafik för nybörjare till entusiaster. Den har en redigeringsdel för bilder där man kan göra alla grundläggande redigeringar. Programmet passar perfekt när du vill göra mer med bilden, exempelvis lägga till text. Finns även som app. De har en gratis version och en proversion med abonnemang för cirka 100 kr i månaden.
  • Photolemur 3 – är ett roligt program som kan underlätta porträttredigeringen. Man matar in bilden och sedan gör deras AI resten och bilden är klar! Den enda inställningen du kan göra efter är att välja styrka i dess redigering, det programmet gör är att den går in och ändrar bland annat kontraster och färgtoner. Men den kan också släta ut huden och fixa till ögonen. Photolemur kostar cirka 400 kr.

Att fotografera i RAW eller JPEG

Alla systemkameror och de flesta spegellösa kamerorna kan fotografera i ett råformat vilket jag rekommenderar alla att utnyttja. När du väljer att fota i RAW sparas det mycket mer information i bilden än när du fotar i JPEG, vilket blir synligt i färgerna och själva kvalitén i bilden.

Fördelar med råformat:

  • Du får en skarpare och klarare bild
  • Du får ett större färgomfång och mer intensitet i bilden
  • Du kan rädda en för mörkt tagen bild, all information i bilden finns kvar
  • Du har mer information att jobba med när du redigerar bilden
  • Du får en mer kvalitativ bild som håller för att förstora.

Oftast har de flesta kamerorna i sin grundinställning JPEG som förval av format. Beroende på kameratillverkare har råformatet olika namn som NEF, ARW, CRW eller RAW. Ändra inställningen till kamerans råformat och välj sedan RGB som färgrymd. sRGB som också går att välja är en färgrymd som är anpassad för web, men det har ett mindre färgomfång än RGB vilket gör att du får sämre färgåtergivning. Ska bilden ut på nätet konverterar du den efter din redigering till sRGB.

Vill du behålla kvalitet, få skarpare bilder och rikare färger är råformatet perfekt. Du kan enkelt bearbeta dina bilder i råkonverteringsprogram som Adobe Camera Raw, Lightroom och Capture One Pro.

Capture One Pro – Program för råkonvertering och bildbearbetning

Mitt personliga favoritprogram för att hantera råfiler är Capture One pro (https://www.captureone.com/en/). Det är det bästa programmet om du vill fota direkt in i datorn från kameran.

Fördelar med Capture One Pro:

  • Perfekt färgåtergivning
  • Bra överblick av dina fotografier med ett bibliotek
  • Det är lätt att ändra färg och göra finjusteringar av hudtoner
  • Fotograferar du med en ColorChecker så finns det tillägg för ännu bättre färgtoner
  • Möjlighet att jobba i lager, vilket gör att du snabbt kan redigera bilden
  • Tillgång till bra videokurser för att lära dig programmet
  • Tillgång till inlärningshub och webbinar där du kan ställa frågor direkt

Nackdelen med Capture One Pro är att det inte är lika intuitivt som Lightroom, men det är väl värt inskolningstiden för det du får.

Capture One kostar med abonnemang cirka 275 kr per månad eller också kan man köpa programmet direkt för 4 000 kr. Men det ligger ofta ute rabattkoder på Facebook i grupper om Capture One Pro, så håll utkik där.

Vill du testa en enklare version av programmet så finns Capture One Express, den är gratis att använda. Har du en Fuji eller Sony kamera kan du ladda ner en lite mer avancerad version av expressprogrammet gratis eller köpa pro till ett rabatterat pris.

Val av kamera

Som webbredaktör vill man kanske inte alltid bära med sig en stor systemkamera. Det finns flera avancerade spegellösa kameror som inte behöver ta allt för stor plats. Här är jag partisk i min rekommendation över kameror, då jag som fotograf har använt Nikon i över 20 år. Mina två favoriter i listan nedan är givetvis Nikon.

Kameror som jag rekommenderar:

  • Nikon Z50
  • Nikon Z6
  • Panasonic LX100 II
  • Sonys A6000 serie
  • Sony RX 100 VII
  • Canon EOS RP
  • Canon EOS M6 MKII
  • Canon G7 X

Men känns dessa kameror för stora eller dyra så finns det avancerade kamera-appar till telefonen som exempelvis Halide som jag berättade om tidigare. Även om många kameraprogram i telefonen är mycket bra idag så saknar de oftast RAW-funktionen. Med det kan man lösa med tredjeparts kamera-appar som VSCOProCam 7 och Camera+ 2. Eller så väljer du någon av dessa mobiler som har bra inbyggda kameraprogram.

Jag hoppas du har hittat en ny favorit i djungeln av alla programvaror för ditt ändamål och att du hittar en kamera som passar. Nu är det bara att ladda ner ett eller flera av dessa program som gjort dig nyfiken. Testa redan idag, så kan du snabbt komma igång med fotojobbet nästa vecka.

Kontakta oss