Du som jobbar med kommunikation vet hur viktigt det är att ha tillgång till bra bilder och hur svårt och dyrt det kan vara att få tag på dem. Tänk om du istället kunde ta bilderna själv, med mobilen? Här kommer några tips och trix att tänka på när du ger dig ut för att fota med mobilen.

Med rätt bild kan du förmedla känslor och förstärka budskapet i en text avsevärt. Bilder kan göra det komplexa förståeligt på kort tid, visa humor, rama in tidsepoker, sammanhang, personer, situationer, åldrar och status. Dessutom supersnabbt.

Men helt enkelt är det inte. Det går inte att ta vilken bild som helst och förvänta sig underverk. Det måste finnas en tanke bakom bilden – och det behövs många. Väntan på andras bilder kan snabbt förvandlas till stress om man har ambitionen att posta ofta i sociala medier. Guldkorn kan förstås finnas i stora bildbanker men det är sällan det blir riktigt bra. Lösningen? Ta bilderna själv. Med din smartphone. En riktig räddare i nöden.

Fota själv med mobilen – duger det?

Det går snabbt, det ger bra resultat och du har den alltid tillgänglig – men hur blir kvaliteten? I många fall blir den faktiskt riktigt bra. Med lite koll på mobilkamerans begränsningar, ljusförhållanden och eventuellt lite enklare kringutrustning kan man komma långt idag. Mobilkamerans lins, blixtens styrka osv. är förstås inte lika bra som en systemkameras, och det är ingen slump att dessa många gånger är mycket större och skrymmande, men mobilkameror blir bättre och bättre. Därför finns det egentligen inga begränsningar när det kommer till mobilfoto. Det viktiga är handlaget, alltså att hantera den på rätt sätt och samtidigt förstå vad den kan och inte kan göra.

Alla har en kamera men få är fotografer

Nästan alla har en mobil med kamera idag och kan lyckas ta en bra bild någon gång – men att få fram konsekvent bra bilder över tid är betydligt knepigare. Det kräver eftertanke, planering och träning. Här kommer några övergripande tips:

 • Förstå möjligheter och begränsningar med mobilkameran.
 • Lär dig grundreglerna för fotografering: komposition, linjer, ljus och vinklar.
 • Förstå vad som gör en bild rätt i sammanhanget: kanaler, varumärke, budskap – att en bild säger mer än tusen ord må vara sant, men det måste vara rätt ord.

3 tips innan du börjar fota

 1. Förbered dig väl
  Förberedelse kan ofta vara a och o för ett lyckat slutresultat. Se till att det finns bra ljus i förväg och att du har rätt rekvisita. Kanske behöver du ta hjälp av någon för att hålla saker eller agera modell? Om du har tid och möjlighet, planera gärna in detta i förväg.
 2. Ta bilden i rätt format från början
  Att använda digital zoom på mobilen är samma sak som att beskära bilden redan i kameran. Du får alltså en mindre bildfil att jobba med, vilket ofta är tacksamt.
 3. Mobilkameran = vidvinkel
  Var försiktig med att placera människor längst ut i kanterna och för nära kameran. Bilden har nämligen en benägenhet att smetas ut precis där eftersom mobilkameran har ett visst vidvinkelobjektiv.

Vill du lära dig mer om hur du tar proffsigare mobilfoton? Kul! Vi håller nämligen en kurs i just detta där vi delar med oss fler smarta tips. Under en fullspäckad heldag blandas inspiration och reflektion med massor av fototräning. Läs mer om fotokursen och anmäl dig här.