Tänk i bilder
Kunskapsbank

Tänk i bilder

Se dig omkring. Instagram, Pinterest, nyhetsbrevet i din inkorg och webbsidan du precis besökte. Överallt möts vi av bilder i olika former. De kommunicerar på nolltid, ibland utan att vi ens har reflekterat över vad vi precis sett. Att tänka bildrätt är därför hett.

Bild som bild, eller?

Om vi säger bild så tänker du troligtvis foto. Men även om fotografier ofta fungerar bäst vad gäller att fånga stämningen och känslor, så finns det många andra typer av bilder som ibland gör jobbet ännu bättre beroende på vad de ska användas till. Så, när använder man vad?

Fotografi

Foto är som sagt i många fall ett bra verktyg för att beskriva och förstärka en känsla eller upplevelse. Foton känns äkta och används därför journalistiskt, men även i inspirationssammanhang. Tänk dig en receptbok utan foton på maten du ska tillaga, eller om bilderna är i form av illustrationer. Inte särskilt inspirerande.

Illustrationer eller teckningar

Illustrationer och teckningar kan föra tankarna till barnvärlden, men det har även blivit poppis med illustrationer på väggarna hemma. Den handgjorda illustrationens styrka ligger bland annat i att vi kan beskriva en process i en serie bilder som inte lika enkelt låter sig fångas på foto. Dessutom är det snyggt!

Ikoner och piktogram

Ikoner och piktogram är stigande stjärnor i den digitala världen. Att kommunicera med hjälp av stiliserade bilder är dock ingenting nytt. Piktogrammens ursprung hittar vi i förhistoriska grottmålningar och används idag överallt på daglig basis, exempelvis i form av vägskyltar. Tack vare bildernas tydlighet kan vi till och med köra bil i länder utan att behöva behärska språket alls. Med hjälp av ikoner och piktogram kan man även skapa infografik som snabbt kan förmedla och förtydliga saker som kan vara krångliga att uttrycka i ord. En årsredovisning eller instruktionsmanual kan ofta illustreras på ett tydligare sätt med hjälp av diagram och ikoner än i siffror och text.

Det finns naturligtvis fler varianter av bilder. En hel värld typ.

Här är tre snabba (men viktiga) tips för dig som jobbar med bild

  1. Vad vill du säga?
    Försök att i ord formulera vad du vill att bilden ska uttrycka innan du söker och väljer bild. Undvik att slänga in en bild bara för att den ”ser bra ut”.
  2. Välj form
    Fundera en vända extra över om det ska det vara ett fotografi, eller om en infografik kanske fungerar bättre? Eller kanske är det bäst med en kombination av olika typer av bilder?
  3. Tonalitet
    Tänk på att bild och text ska samspela med dina värdegrunder i övrigt.

Älskar du också bild? Eller hatar? Tycker att det är jobbigt, eller kul? Vår Art Director Mattias tycker om att prata om allt som har med bild i digital kommunikation att göra. Dessutom gillar han kaffe och människor. Så, har du funderingar eller tankar i stort eller smått kring bild är Mattias mannen att prata loss med!