Kunskapsbank

Är du beredd på dialogcopy?

Dialogcopyn gör intåg i den digitala världen och skapar nya möjligheter och utmaningar för alla oss som jobbar med kommunikation. Vi kikar närmare på vad det innebär.

Kunskapsbank

Säg hej till boten Allo

I april 2016 presenterade Facebook den nya tjänsten Messenger Platform som öppnar upp för intelligenta botar i Facebook Messenger. Chattbotar, eller chattjänster, är ingenting nytt i sig, men när Facebooks en miljard aktiva användare får tillgång till tekniken, händer det förstås grejer. Messenger Platform innehåller verktyg för utvecklare att bygga botar som kan svara strukturerat på frågor och lägga in bilder, länkar och knappar. Google har också skruvat upp ambitionen med Google Assistant och konversationsboten Allo.

Människa och dator arbetar tillsammans

Det här bäddar för en uppsjö av tjänster där kommunikationen är text- och dialogbaserad. Som regel är det människor som producerar manus, tonalitet, karaktärer och text. Sedan möjliggör mjukvaran och datan själva dialogen. Idén är enkel. Istället för att öppna nyhetsappen frågar man till exempel nyhetsboten @theguardian om information.

– Chattbotar brukar ofta nämnas i samband med artificiell intelligens, men de behöver inte vara särskilt intelligenta. Även om det är en chattbot vi kommunicerar med i framtiden så är tonalitet fortfarande centralt för hur vi uppfattar avsändaren av kommunikationen, berättar vår konsult Simon Hermansson.

Hantverket fortfarande viktigt

Maskininlärning är en viktig komponent, det vill säga att appen lär sig av ditt beteende och blir smartare ju mer du använder den. Men själva copyn och den mänskliga tanken med kommunikationen är minst lika viktig. Därför tycker Simon att chattbotar är en intressant utmaning för alla oss som jobbar med digital kommunikation.

– Utmaningen med dialogcopy är att man inte vet hur varje dialog kommer att utveckla sig. Strukturen är komplicerad med tusentals scenarion, och för varje steg i varje scenario måste det finnas text. Idag är det vanligt att utvecklarna skriver de här textraderna, men samtidigt är det viktigt att tilltalet blir rätt – det är en varumärkesfråga, och det är vår hemmaplan.

Testa botarna

Nyfiken på att testa Facebooks chattbotar? Sök upp någon av botarna och skriv till dem.

Nyheter: @theguardian
Utbildning: @dailybitsof

Kommandon i Google Allo

Väder: What’s the weather this weekend?
Mat: What restaurants are nearby? I feel like having pizza tonight.
Vägbeskrivningar: How long will it take to get home?
Resmål: Find a hotel. Flights to Hawaii.

Tips! Ladda ner vår guide för bättre innehåll i sociala kanaler

New call-to-action