Bli en bloggmästare – från planering till publicering

Allt fler företag bloggar för att nå sin målgrupp. Men hur skriver du ett riktigt bra blogginlägg? Och vad behöver du tänka på för att lyckas? Vi går igenom tre steg för en framgångsrik blogg – planering, produktion och publicering.

Det fina med att blogga är att du slår många kommunikationsflugor i en smäll. Några fördelar med en företagsblogg är att du

  • delar kunskap som är relevant för din målgrupp
  • ökar förtroendet för varumärket
  • profilerar företagets medarbetare
  • blir en synlig thought leader inom din bransch
  • skapar relationer med potentiella och befintliga kunder
  • får en bredd av sökord att optimera mot
  • genererar leads genom att samla nya kontakter.

Så hur skapar jag en bra blogg?

För enkelhetens skull delar vi upp det i tre delar. Planering, produktion och publicering.

1. Planering – ta hjälp av kunniga kollegor

Planeringsfasen handlar till stor del om att sätta en process för hur ni arbetar internt med kanalen. Ta hjälp av verksamheten för att hitta ämnen som är relevanta för målgruppen. Till exempel kan du skapa ett redaktionsråd där olika delar av företaget är representerade.

Parallellt behöver du också bevaka vilka sökord du vill skriva mot. Utifrån det skapar du en redaktionell plan som utgår från verksamhetens idéer i symbios med viktiga sökord och din egen omvärldsbevakning. Försök planera för en god tid framåt och ha flera artiklar på gång samtidigt.

2. Produktion – dags att skriva blogginlägget

Fortsätt ta hjälp av verksamheten genom att fråga kunniga kollegor om de vill vara författare och hjälpa till med ett utkast. Genom att lyfta fram och profilera medarbetare skapar du internt engagemang för kanalen och motiverar alla att bidra med innehåll.

En del föredrar att skriva sitt eget utkast medan en del vill bli intervjuade av en skribent. I båda fallen är det viktigt att du jobbar igenom tonalitet och sökmotoroptimerar alla blogginlägg före publicering.

Sätt en rimlig process för godkännande för att undvika ändlösa granskningsvändor. Glöm inte att dina kollegor är experter på ämnet, men det är du som är expert på er blogg!

3. Publicering – bara att trycka på knappen?

Även om publicering är det minst tidskrävande steget så finns det saker att tänka på. Förbered med bilder, metabeskrivning, författarinformation och vilka länkar du behöver. Då går publiceringen smidigt när det väl är dags.

Fundera noga på vilken CTA, call to action, du vill att läsaren agerar på. Har ni ett nedladdningsbart material som lockar till merläsning eller vill du få fler prenumeranter till bloggen? En bra CTA brukar vara rätt väg för att få nya leads, så testa gärna olika varianter för att se vad som flyger.

Om du har ett prenumerationsflöde med automatiserade utskick kan du använda funktioner som schemaläggning för att planera när inläggen ska publiceras. Annars är det bara att publicera när du är redo.

Lycka till med din företagsblogg!

Tips! Ladda ner vår guide med skrivregler för att få budskapet att nå fram.

New call-to-action