Kunskapsbank

Så trollar du bort skrivkrampen

Tiden rinner iväg och du vet inte hur du ska börja eller hur du kan ta dig vidare. Skrivkrampen har gjort entré, men lugn bara lugn. Vi har tipsen som får krampen att släppa.

Sätt ramarna för texten

Skrivkrampen kan härröra från att uppdraget du har fått är otydligt. Att du inte kommer igång eller vidare kan helt enkelt bero på att du inte vet vart du ska med texten och vad som egentligen är textens syfte. Här har vi sammanställt tre frågor som hjälper dig att sätta riktningen för texten.

 • Vad?
  Vad är syftet med texten? Ska den inspirera? Informera? Vad vill du att läsaren ska tycka, känna eller göra efter att ha läst din text?
 • Hur?
  Hur skall texten presenteras? Ska det vara en artikel till ett av era nyhetsbrev? En Produktbeskrivning med tekniska aspekter? Var ska den publiceras? Intranät eller externwebb. Digitalt eller som pdf.
 • Vilka?
  Vilka är målgruppen? Är texten för internt eller externt bruk? Vad är företagets tonalitet?

Om du kan svara på ovanstående frågor så är halva jobbet gjort. Du vet för vem du skriver, vad syftet är med texten och var den ska publiceras. Då är det bara börja skriva då. Eller?

Så hittar du inspiration

Nu när du har koll på läget så kan du trots allt råka ut för ett tvärstopp. Du knackar frenetiskt på tangentbordet men trycker lika snabbt på backspace för att radera dina senaste meningar. Men i stället för att banka ditt huvud i bordet kan du ta till vara några av våra inspirationstips!

 • Känn ditt ämne. Börja med att skriva ner det du redan kan om ämnet innan du börjar söka runt på nätet. På så sätt underlättar du för dig själv att hitta din egen vinkel på texten. Därefter kan du göra research.
 • Hitta någon annan som brinner för ämnet. Har du svårt att närma dig ämnet eller smakar uppdraget helt enkelt bark? Intervjua någon som kan ämnet bättre än du. Någon som brinner för ämnet. Låt dig smittas av andras entusiasm.
 • Börja med det roligaste. Det finns ingen lag som säger att du måste börja med första stycket i texten. Tycker du citatet var spännande? Har du den perfekta slutklämmen? Börja med det som ger dig inspiration.
 • Skriv dåligt. Ignorera kritikern. Det första du gör ska inte vara att leverera en perfekt text. Skriv ett dåligt första utkast. Därefter kan du bearbeta.
 • Bearbeta och få feedback. Bolla din text med någon annan. Be om feedback och bearbeta texten efter det.

Om inget av ovanstående hjälper så kan det göra gott att släppa texten och fokusera på något annat ett tag. Men som vi alla vet är inspiration en lyx sällan förunnat en webbredaktör. Här gäller det istället att kavla upp ärmarna och börja skriva. Förhoppningsvis kommer ovanstående första-hjälpen-kit vara en bra hjälp på vägen.

Lycka till med skrivandet!

Tips! Ladda ner vår guide med skrivregler för att få budskapet att nå fram.

New call-to-action