Kunskapsbank

Digitala verktyg för effektivt distansarbete

Med bra digitala verktyg går det att få till ett effektivt arbete även från hemmakontoret. Här går vi igenom några verktyg vi vet fungerar och tipsar om fler värda att utforska.

Digitala verktyg som gör jobbet

Möten, planeringar, avstämningar och fokuserat arbete – allt det där som vanligtvis ryms inom kontorets fyra väggar har flyttat hem till köksbordet. Här är några verktyg som får hemmaarbetet att fungera.

Onlinekontoret

Slack är ett populärt chattverktyg där det finns utrymme för både vardagssnack och sådant som rör det dagliga arbetet. Du skapar enkelt kanaler för olika syften som kan vara öppna för alla eller enbart för mindre grupper. Det finns även en privat chattfunktion så du snabbt kan höra av dig till en kollega.

Fler verktyg med chattfunktion:

Digitala mötesrum

Teams och Zoom är två plattformar för digitala möten. Båda levererar liknande funktioner som videomöten, chatt och telefonsamtal. En funktion som Teams saknar men Zoom erbjuder är möjligheten att hoppa mellan möten, en uppskattad funktion som gör det möjligt för deltagare vid större möten att arbeta i mindre grupper.

Tips på liknande digitala mötesrum:

Planering och projektledning på distans

Trello är ett visuellt planeringsverktyg där du kan organisera och prioritera olika projekt. Här skapar du och dina kollegor kolumner för olika ämnen eller faser i ett projekt och för varje uppgift skapar ni ett kort som ni lägger under passande kolumn. En eller flera kollegor kan vara ansvarig för ett kort och med hjälp av taggar, kommentarer och påminnelser har du koll på både dina och teamets uppgifter.

Tips på liknande digitala projektverktyg:

Aktiva workshops online

Miro och Mindmeister erbjuder digitala tavlor som möjliggör post-it-övningar och mindmapping på distans – perfekt för brainstorming, planering och strukturering. Verktyget uppdateras i realtid så att fler kan arbeta aktivt samtidigt, nästan som att stå vid whiteboardtavlan på kontoret.

Tips på liknande verktyg för kreativitet och struktur:

Spara till senare

Pocket är en tjänst som hjälper dig att spara saker till senare. Alla de där roliga artiklarna, blogginläggen och nyheterna som dyker upp medan du jobbar kan du lägga i din pocket och läsa vid ett senare tillfälle.

Det finns som sagt en del verktyg att välja mellan beroende på vad du och ditt team behöver göra. Förhoppningsvis kastar den här sammanställningen lite ljus över den digitala verktygsdjungeln och hjälper dig en bit på vägen.

Lycka till i utforskandet!

Tips! Ladda ner vår guide för agilt arbetssätt i contentteam.

New call-to-action