Jobba hemifrån
Kunskapsbank

Jobba hemifrån
– så sätter du strukturen

Det är många av oss som jobbar hemifrån i dessa tider. Här har vi sammanställt våra bästa tips för hur du kan hålla fokus på dina arbetsuppgifter utan att tappa vettet.

1. Strukturera din arbetsdag

Bestäm vilken tid du ska börja jobba och när du ska sluta. Planera in en halvtimmes paus för lunch och håll den. Värna om din egen tidsram så att du i slutet av dagen kan känna att du har betat av en rimlig arbetsdag. Passa inte på att tvätta, diska och dammsuga under den här tiden. Spar hushållsarbetet till arbetsdagen är slut.

2. Slå vakt om lunchen

Planera vad du ska äta till lunch följande dag så att du har allting hemma. Ät inte lunchen vid datorn utan sätt dig någon annanstans. Lämna hemmet för en kort promenad eller joggingtur så att du får frisk luft och nya tankar.

3. Prioritera dina arbetsuppgifter

Starta dagen med att göra en lista på vilka tre arbetsuppgifter du ska ha klarat av innan dagen är slut. Se till att checka av dem. I slutet av dagen sätter du en prioritet för nästa dags arbetsuppgifter. Börja med de mest utmanande uppgifterna. Vi har i regel som mest fokus under morgon och förmiddag. Det är då vi klarar av de mer krävande uppgifterna.

4. Var tillgänglig

Att jobba hemifrån ger dig ett bra tillfälle att testa alla verktyg och kanaler ni använder online. Passa på att vässa dina videomötes-talanger. Om du inte har något videomöte inbokat så boka in ett. Det kan vara så enkelt som att teama med en annan kollega och köra ett dagligt morgonmöte där ni går igenom era prioriteringar för dagen. Det bryter isolations-känslan som kan komma krypande efter några dagars hemmajobbande.

5. Håll fokus med hjälp av pauser

Gör utrymme för några naturliga pauser under arbetsdagen. Även när du jobbar hemifrån är det bra att avsätta tid för en kort fika vid 11-tiden eller en bensträckare vid 14.45. Dessa pauser ska vara hjärnvilande, dvs utan telefon. Försök att hålla fokus på dina arbetsuppgifter där emellan. Här hittar du tips om att hitta ditt flow. 

Sist men inte minst – se till att koppla bort jobbet efter arbetsdagen är slut. Det kan vara svårt att lägga arbetet åt sidan när vi inte har den naturliga inramningen av att ta oss till och från ett kontor, men det fortfarande viktigt med återhämtning. Vila i att du har betat av de arbetsuppgifter du satte som prioritet för dagen och att du vet vilken prioritet du har satt även för nästa.

Tips! Ladda ner vår guide om hur du arbetar bättre i team.

New call-to-action