Kunskapsbank

Konsten att hålla presentationer

Det är en konst att hålla presentationer som fångar åhörarnas intresse. Vi tog in proffshjälp för att bli ännu bättre. Här får du några tips och trix kring att hålla engagerande presentationer.

Du har säkert lyssnat på presentationer som fångat ditt intresse direkt, och andra där du kämpat för att hålla ögonen öppna trots att ämnet varit intressant. Vad är då hemligheten? Vi bjöd in Michel Riddez till oss för att få handfasta råd. Michel är skådespelare, manusförfattare, pedagog och föreläsare som numera har specialiserat sig i att hålla kurser i presentationsteknik.

Låt oss börja med några tips kring hur du kan jobba med själva materialet.

Var personlig

Våga vara personlig i din presentation. Att berätta något personligt som knyter an till ämnet hjälper åhörarna att komma ihåg vad du sagt och gör ämnet mer engagerande när de kan relatera till andra sammanhang. Men lugn, det måste inte handla om dig själv. Du kan lika gärna berätta om någon annans erfarenhet, det blir fortfarande personligt och publiken kommer på så vis lättare ihåg dig och ditt föredrag.

Arbeta med kontraster

Många låtskrivare använder sig av kontraster i sina texter. Det skapar dramatik och spänning. Här är några rader från Alanis Morissettes låt Ironic. Varenda rad innehåller kontraster.

An old man turned ninety-eight, he won the lottery and died the next day.
It’s a death row pardon two minutes too late.
It’s meeting the man of my dreams and then meeting his beautiful wife…

Att arbeta med kontraster är något även du kan använda dig av i dina presentationer. Vill du vara riktigt dramatisk kan du börja med en frågeställning i stil med ”Kommer vi att förlora Europamarknaden?” och följa upp med ”Nej! Jag ska berätta hur vi ska göra för att klara oss”. Kontrasterna behöver inte alltid vara riktigt så dramatiska, bara det är skillnader som skapar dynamik.

Våga ta pauser

Som åhörare är det behagligt med en talare som tar pauser ibland. Då får man tid att ta in det som sagts samtidigt som det ger en spänning i berättandet.

Det kan kännas jobbigt, till och med obehagligt första gången du ska lägga in en längre paus. Men våga utmana dig själv nästa gång du får tillfälle. Räkna tyst för dig själv: ”ettusen ett, ettusen två, ettusen tre” riktigt släpigt och långsamt. Sedan fortsätter du prata.

Det ger både tid för eftertanke för åhörarna, ger dramatik i din presentation samtidigt som du framstår som lugn och säker.

– Gör en paus där det är som mest obekvämt för publiken, dvs efter ett påstående i berättelsen som åhörarna vill få förklarat eller svar på. Då kommer alla att sitta som tända ljus, säger Michel Riddez.

Ignorera inte elefanten i rummet

Ibland dyker det upp störningsmoment. Till exempel ett borrande ljud i fastigheten. Ignorera inte det. Det kan skapa en oro om åhörarna sitter och väntar på när ljudet ska komma igen och inte lyssnar ordentligt. Säg istället något i stil med ”Oj, vilket oljud. Vi får hoppas att ni hör mig ändå.”

Det bekräftar situationen och skapar en avslappnad stämning. När du har kommenterat det en gång behövs sedan inga fler kommentarer och du kan få tillbaka gruppens fokus.

Engagera gruppen

Vill du få gruppen att verkligen ta in det du pratar om är det bra att lägga in korta diskussioner eller övningar med bordsgrannen för att de ska förstå och testa sina nya kunskaper. Det är också ett bra sätt att ge publiken ny energi och dig själv en paus.

Engagera dig i din presentation – inte i dig själv

För att skapa en presentation som engagerar dina åhörare behöver du fokusera på presentationen och inte på dig själv. Bryt alltså fixeringen vid vad åhörarna ska tänka om dig. Lägger du för mycket tankekraft där är det lätt att du tappar engagemanget för din egen presentation. Fundera på hur det skulle kännas om någon skulle säga något kritiskt om den – kan du förstå att det är presentationen som får kritik och inte du?

Avdramatisera, välkomna och observera känslorna

De jobbiga känslorna och fysiska reaktionerna som inträffar när du ställer dig framför åhörarna då? Hur ska du hantera dem?

Hälsa dem välkomna! Tänk för dig själv ”Hej darrande röst, skakiga och svettiga händer och ett särskilt hej till dig rödflammiga hals! Jag visste att ni skulle komma. Varsågoda och sitt och ta en kopp kaffe. Jag ser er, men jag kommer inte att bry mig om er nu när jag står här och pratar.”

Observera dem alltså, men ge dem inte din tid och energi. Du visste att de skulle komma, så det var ingen överraskning.

Nu är du redo att presentera mera. Kom ihåg att övning ger färdighet även här. Våga prova och prova igen. Lycka till!

Tips! Ladda ner vår guide om hur du arbetar bättre i team.

New call-to-action